Sverige säger ja till kartläggning av flygresenärer

2:42 min

Sverige kommer att säga ja till ett nytt EU-förslag som innebär att flygpassagerare i framtiden ska registreras i en databas. Det är nu allianspartierna och Socialdemokraterna överens om. Ekot har tidigare berättat att Centern är emot förslaget.

Men nu har partiet fått ge upp den striden konstaterar Centerns rättspolitiske talesperson, Johan Linander.

– Vi är en del av regeringen och regeringen fattar alltid beslut i enighet. Vi måste göra kompromisser, så fungerar politiken, säger han.

Tanken med förslaget är att polisen i EU-länderna ska kunna kartlägga hur misstänkta brottslingar har rest. Redan i dag kan tull och polis i Sverige begära in information om personerna på en viss flight. Det kan handla om alltifrån var resan börjar och slutar till hur man har betalat sin biljett och hur länge man har varit borta. Men när planet väl har landat ska informationen raderas inom 24 timmar.

Enligt det nya förslaget ska information från alla flygbolag kunna lagras i upp till fem år. Nu har Centern fått igenom att lagringstiden ska bli något kortare än så, om Sverige får bestämma. Men Johan Linander hade önskat att Moderaterna skulle vara beredda att ta strid mot hela det nya förslaget.

– Jag kan säga att jag är besviken på att de andra partierna, eller framförallt ett stort parti, inte vill driva integritetsfrågorna hårdare, säger han.

Hammarbergh som är moderat ledamot av justitieutskottet. Han tycker det är konstigt att Centern kommer med den här kritiken nu.

--Vi är fyra partier som är överens nu. Det är de facto så att det är Centern som markerar att man har en annan ståndpunkt än den man kommit överens om, och det förvånar mig lite grann, säger han.