Portugal

Strejker att vänta framöver

2:06 min

Många portugiser är nu oroliga för besparingskrav som kommer att ställas i utbyte mot krislånen, som man precis som Grekland och Irland, bett om för att klara ekonomin.

Sergio Aníbal, ekonomisk redaktör på tidningen Público säger att portugiserna har varit med om detta förr och vet att det blir smärtsamt:

– Portugal minns när Internationella Valutafonden kom 1983 och vet därför ungefär vilka åtgärder som väntar, säger Sergio Aníbal.

Inkomstskatterna kanske höjs. Pensionerna över 1 500 euro kommer att minska. Privatiseringarna blir fler och görs fortare. Kanske kommer momsen på 23 procent att höjas än en gång. De offentliganställdas löner har redan sänkts med 5 procent, men kanske sänks de ytterligare som i Grekland.

Arbetsmarknadslagar kommer att ändras för att göra det lättare att säga upp personal, tror ekonomiredaktören. Han ser sorgsen ut. Den senaste tiden har redan varit tuff med tre sparpaket.

– Vi har varit igenom mycket de senaste månaderna, förklarar Sergio Aníbal.

Portugal är i kris både ekonomiskt och politiskt. Socialistregeringen valde nyligen att avgå, när den inte fick med sig parlamentet på sitt fjärde sparpaket, som EU redan hade applåderat.

Nyval väntar men de portugisiska fackförbunden å sin sida tittar inte stillatigande på att landets ekonomi underställs yttre krafter. I går reagerade ett fack med att mana till strejk den 6 maj.

Ekonomiredaktören Sergio Aníbal tror att många protester väntar framöver. Men kravaller och våldsamma gatuprotester, som i Grekland, ligger inte för oss portugiser, hävdar han.

De portugisiska bankernas aktiekurser, som tumlat runt en tid, steg kraftigt som en reaktion på att Portugal nu har sökt nödlån.