Regeringen satsar 800 miljoner på järnvägen

2:14 min

I går rapporterade Ekot om att regeringen i dag skulle presentera sin viktigaste satsning ur statens kommande budget. Och det blev en satsning på järnvägstrafiken på 800 miljoner kronor, meddelade regeringen under en presskonferens i dag.

Regeringen kommer att göra stora investeringar i både tågtrafik och gruvindustrin under 2011. För att satsa på gruvindustrin i bland annat Pajala och Gällivare måste järnvägstrafiken fungera, menade Maud Olofsson.

– Malmbanan måste få fler mötesplatser, sa hon.

De senaste kaotiska vintrarna är det som lett till den stora tågsatsningen.

– Vi har haft en utveckling med kraftigt ökad tågtrafik och bistra snörika vintrar. Vi har lyssnat på kritiken och kommer att investera 800 miljoner som ska bidra till att förbättra situationen, sa han.

Enligt Göran Hägglund motsvarar de 800 miljonerna en ökning av investeringarna med 15 procent.

– Vi hoppas att dessa investeringar ska förbättra möjligheten att arbeta bort de problem vi sett, sa Fredrik Reinfeldt.

– Det är värt att undersöka än en gång, det som varit eftersatt i flera decennier kommer man inte till rätta med över en natt, sa Göran Hägglund.

Våren 2010 presenterade regeringen en historisk infrastruktursatsning på 500 miljarder, en ökning med fyra miljarder kronor till infrastrukturen, berättade han.

Maud Olofsson presenterade tre huvudpunkter inom ramen för investeringen. Det handlar om ökat underhåll, snabbare trafikflöde och ökade återinvesteringar. Det gamla ska bytas ut mot nytt, och helst inte i sista sekunden.

– Det här har varit eftersatt under väldigt lång tid, sa Maud Olofsson och beskyllde sedan tidigare socialdemokratiska regeringar.

– Vi vill nu ta tydliga steg framåt, vi vill inte uppleva fler situationer som de under de senaste vintrarna, sa Göran Hägglund.