Varberg

Elever har tröttnat på våldet

1:28 min

Förra året blev närmare 90 000 personer grovt misshandlade i Sverige, en ökning med ungefär 2 procent jämfört med året innan. Det är något som eleverna i tvåan på Drottning Blankas Gymnasieskola har reagerat på.

Därför anordnar de en temadag mot våld - för hela skolan - med filmvisning och föreläsning av en före detta kriminell från föreningen Kris.

– Sen har vi olika övningar som vi ska göra tillsammans i skolan, Säger Julia Olsson som är elev på Drottning Blankas Gymnasieskola.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det varje år någon eller några tonåringar i Sverige som gör sig skyldiga till det grövsta brottet vi känner i samhället, dödligt våld. Offren är ofta andra tonåringar eller unga vuxna.

Eleverna på beteendevetenskapsprogrammet vill stoppa våldet och nu tar det fram en kampanj som de kallar Together. Kampanjen är med i en tävling som anordnas av Stöldskyddsföreningen, Peace & Love-festivalen och Efterlyst. Vinnarkampanjen kommer att spridas på andra skolor och klassen som vinner får pengar till en studieresa. Men vinsten är inte det viktigaste för eleverna på Drottning Blankas Gymnasieskola, temadagen kommer att genomföras ändå, och de vill att deras budskap ska nå fram.

– Jag tycker att man ska prata mer om det i skolorna, precis som vi gör. Man borde undervisa i konflikthantering och om hur man ska bete sig om det händer något sådant, säger Evelina Nylén som studerar beteendevetenskap.