BORÅS

Borås har årets stadskärna

1:45 min

Borås har i dag utsetts till årets stadskärna 2011. Utmärkelsen belönar städer som satsar medvetet på att göra sin stadens centrum till en bättre plats att vara i.

Priset delas ut av organistaionen Svenska stadskärnor i samarbete med Boverket. Förra året var det Växjö som tog hem priset, men nu kom turen till Borås.

– Det betyder jättemycket! Vi är fantastiskt stolta över att vara bäst i Sverige på att ha utvecklat vår stadskärna, säger Anna Liljenby - cityledare för Borås.

Vad kan Borås tjäna på en sådan här utmärkelse?

– Vi får bra pr i hela landet vilket kan göra det ner intressant att komma hit på studiebesök, kongresser och så vidare. Sedan kan Boråsarna vara ännu stoltare över sin stad och det är väldigt mycket värt.

På plats vid Sandvalls plats fanns även de politiska motståndarna kommunalråd Ulf Ohlsson (S) och förste vice kommunstyrelseordföranden Annette Carlsson (M)

– Det här är ju ett arbete som pågått sedan början av 2000-talet, och att stå här idag och titta på den här vackra platsen och priset - visst är vi glada, säger Annette Carlsson.

Har det varit politisk enighet om satsningen på stadskärnan Ulf?

– Ja, det är det som är så positivt att alla partier tyckt det varit viktigt, och jag tror att det är en del av framgången, säger Ulf Olsson.

Även förbipasserande delade politikernas glädje över utmärkelsen.

– Jättekul verkligen för Borås. Känns som de kämpat för det.

– Det är jättefint. Kul.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se