Muslimska brödraskapet vill ha in fler kvinnor

2:26 min

Det är problematiskt för många att nu ställa om i ett öppnare samhälle efter president Mubaraks fall. För muslimska brödraskapet, största oppositionsrörelsen, innebär det bland annat att inkludera fler kvinnor.

– Det är en stor utmaning med ett öppnare samhälle där man måste acceptera olika åsikter och också inkludera kvinnor mer. Muslimska brödraskapet har startat ett program för att anpassa sig, säger deras rådgivare Essam El Haddad.

Han besöker IDEA, en internationell organisation för demokratiuppbyggnad med säte i Stockholm. Han medger att det inte finns kvinnor i de högsta politiska organen men säger att det är på gång. Rörelsen som bildar ett nytt parti har i alla fall flest kvinnor bland kandidaterna, fler än vissa europeiska partier, säger han.

Men samtidigt har inte så många egyptiska partier presenterats ännu.

Advokaten Dalia Zakhary är orolig. Hon är kristen kopt och representerar en organisation för att stärka kvinnornas roll.

– Muslimska brödraskapet vill ställa tillbaka klockan 200 år för kvinnorna, där platsen bara är i hemmet, säger Dalia Zakhary också på besök här.

Hon tror inte att muslimska brödraskapet kan skapa ett demokratiskt Egypten, eftersom deras identitet bygger på islam och då exkluderas andra, anser hon. Är det möjligt med en kvinnlig koptisk president i Egypten, frågar jag rådgivaren för muslimska brödraskapet.

– Alla ska kunna kandidera, sen är det upp till det egyptiska folket att välja. Det hållningen har också det nya muslimska brödraskapet är min uppfattning, säger Essam El Haddad.