REGIONVALET 2011

Valkampanjen har startat

1:36 min

Nu har valrörelsen dragit igång på allvar inför omvalet i regionen. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet valde att starta sina valkampanjer med torgmöten i Skövde under lördagen.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly fanns på plats och han pratade om att sjukvård ska drivas utan vinstintresse.

Men när partierna nu drar igång sina valkampanjer så handlar det minst lika mycket om att få folk att gå och rösta överhuvudtaget den 15 maj, eftersom många befarar ett riktigt lågt valdeltagande.

– När det nu har uppdagats att det inte gick rätt till så är det ju viktigt att man tar sitt ansvar och påverkar. Så jag går runt och pratar med så många som möjligt om att de ska gå och rösta, säger Lars Ohly till P4 Skaraborg.

Svalt intresse
En av alla som satt och njöt av solen på torget igår var Barbro, som inte är speciellt förtjust över att det är dags för val igen.

– Ja, det är ju illa att det ska bli så. Det kostar en massa pengar.

Kommer du att rösta själv?
– Det vet jag inte. Det beror på om jag har tillfälle.

En bit bort på samma bänk satt Kerstin.

– Jag hörde att man kunde räkna om mandaten. Jag tycker att de här extra miljonerna som det kostar kunde användas bättre inom sjukvård, äldreomsorg och skola.

Vad tror du kan få folk att gå och rösta?
- Att det regnar jättemycket på valdagen.

Kärnkraftsdiskussioner
Vänsterpartiet hann knappt rulla ihop sina och lämna torget innan det var dags för Miljöpartiet att dra igång sin val-kickoff. Språkrörskandidaten Åsa Romson talade, flygblad delades ut och Miljopartiet valde att fokusera på förnybar energi och diskutera kärnkraft med folk. Två av dem var Stig Andersson och Karin Hägerström. Karin tycker att det är en skyldighet att gå och rösta den femtonde maj.

– De som inte röstar ska inte klaga, tycker jag. Det är bara att bita tag i det och göra det en gång till.

– Jag kommer nog inte gå och rösta. Jag visste inte ens att det var något val, säger Stig Andersson.