Isländskt nej kan leda till räntehöjningar

1:26 min

Islänningarna sa nej till ett avtal med Nederländerna och Storbritannien som skulle lösa skuldkonflikten efter banken Icesaves krasch för snart tre år sedan. Den isländska finansministern Steingrimur Sigfusson säger att han ska göra allt för att lösa situationen.

Den isländska finansministern säger att Island nu kommer att diskutera med både britter och holländare för att lösa situationen. Finansministern menar också att Island kommer att klara av att betala tillbaka pengarna på egen hand.

Det preliminära röstresultatet visar på drygt 40 procent ja-röster och närmare 60 procent nej. Det tydliga nejet kommer också att påverka synen på den isländska ekonomin internationellt, menar Robert Bergqvist, chefekonom på banken SEB.

– Värderingsinstitut går ut och flaggar för att man kan få sänkt kreditbetyg som ett resultat av det här beslutet. Det leder allmänt till högre räntor och det är ingenting som en ekonomi behöver när man försöker vinna ekonomisk återhämtning, säger Robert Bergqvist.

Nejet kommer alltså att påverka islänningarnas vardagsekonomi framöver på både kort och lång sikt.

Dessutom väntar nu troligen långdragna rättsprocesser när både den holländska och den brittiska staten försöka få tillbaka sina utlånade pengar, ett processande som måste kortas ner menar Robert Bergqvist

– Jag tror att man från båda sidor kommer att vilja påskynda processen. Det ligger i allas intresse att så snabbt som möjligt försöka lösa det här, säger Robert Bergqvist, chefekonom på banken SEB.