VMA - Viktigt Meddelande till Allmänheten

Vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka, kan allmänheten i vissa tätorter varnas genom varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Bland det viktigaste som Sveriges Radios trafik- och serviceredaktion och sändningsledning har är att förmedla VMA. Trafikredaktionens reporter Lasse Lindell har besökt SOS Alarm för att ta reda på mer vad ett VMA innebär.

SOS Alarm har uppdraget att förmedla ett VMA till Sveriges Radios sändningsledning från den myndighet eller organisation som har begärt ett VMA.

– Där finns vi som en viktig länk i kedjan helt enkelt, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

Exempel på VMA är stora teleavbrott, vädersituationer som är farliga för allmänheten, eller stora bränder som kan vara en fara för människor.

– Det kan vara räddningstjänsten som är ute på en brand med rök som man uppfattar är giftig, eller att man har gasflaskor som hotar att explodera och att man spärrar av ett större område. Det kan vara sådana situationer som allmänheten snabbt behöver få reda på, säger Klarström.

Under 2009 sände Sveriges Radio ut 19 stycken VMA, året efter sände vi ut elva. Bara ett fåtal personer i Sverige har rättighet att begära ett VMA.

– Det är väldigt få som har rättighet att skicka varningsmeddelanden, det är väldigt många fler som får skicka informationsmeddelanden. I de flesta fall är det en räddningsledare som väljer nivån. Skillnaden för lyssnarna och tevetittarna är väldigt liten, det ena är att varningen bryter allt omedelbart ifrån sändningsledningen sida, medan information kan komma något senare, säger Anders Klarström.

Vid ett VMA tillåter även de kommersiella kanalerna Sveriges Radios sändningsledning att tillfälligt bryta deras sändningar för att delge lyssnarna ett VMA. Sändningsledningens uppgift är också att delge en rad tevekanaler information så att man via rullande text i teverutans överkant kan informera om vad som har inträffat.

Hur tycker du att lyssnarna ska agera när man hör ett VMA?
– Man ska följa de instruktioner man får via VMA och ytterligare information kommer väldigt ofta i Sveriges Radios lokala kanaler. Det är varnings- och informationskanalen vid nödsituationer, det är en fördel att lyssna vidare på P4 i det läget, säger Anders Klarström.

Lasse Lindell
lasse.lindell@sr.se