Pensionärer vill ha bort PPM och pensionsbroms

1:31 min

Pensionärernas intresseorganisationer uppvaktar i dag regeringen och kräver en rad förändringar av pensionssystemet för att undvika att pensionerna blir för låga.

Enligt en genomgång som pensionärsorganisationerna har gjort har pensionerna sjunkit med sju procent på två år. En av orsakerna är den så kallade bromsen i pensionssystemet, som slår till när Sveriges ekonomi går dåligt.

– Dels ska man ta bort bromsen så att den inte fortsätter att lösa ut. Sedan tycker vi att premiepensionssystemet är ganska dåligt, säger Karl Erik Olsson, som är ordförande för SPF, Sveriges Pensionärsförbund.

Enligt pensionärsorganisationerna måste flera förändringar av pensionssystemet göras för att pensionerna inte ska bli för låga.

Premiepensionssystemet bör till exempel avskaffas och pengarna som betalas in bör istället gå till de vanliga pensionerna.

Anledningen är att premiepensionssystemet ger dålig utdelning, att de flesta är ointresserade av att placera sina pengar, och att pengarna behövs för att stärka det vanliga pensionssystemet.

Pensionsavgifter som betalas in och som inte ger mer pension utan blir en vanlig skatteinkomst för staten kan användas för att stärka pensionssystemet. Det är cirka 15 miljarder kronor per år.

Den så kallade bromsen, som slår till när den svenska ekonomin går dåligt och då sänker pensionerna, vill pensionärsorganisationerna ta bort.

Bromsen slog till 2009, vid den ekonomiska krisen, och tidigast 2014 är pensionerna i nivå igen.

Samtidigt har lönerna återhämtat sig väldigt snabbt. Bromsen får en alldeles för stark effekt. Det säger Curt Persson, som är ordförande för PRO.

– Det innebär att gapet mellan pensionärer och de anställda blev större och större. Ett sådant samhälle tycker jag inte att man ska ha, säger Curt Persson.