recension | litteratur

En sommardoftande naturfond meningslös för fadern

2:10 min

Tomas Bannerhed är uppväxt i småländska Uråsad och i hans debutroman Korparna möter vi pojken Klas som växer upp vid sidan om sin sönderfallande far. En småbrukare i magerjordens landskap under svenskt 70-tal som inte vill se att generationers slit med är på väg att upphöra med honom.

I de delar av Småland som jag tillbringat tid i kan man när man knastrar genom blandskogen få se mycket små gläntor öppna sig lite planlöst här och där. Snart inser man att de anspråkslösa gliporna är övergivna åkrar.

Tusen kvadrat gropig markplätt som någon svettats ner hela sitt liv i. Det finns grymma berättelser om de där plättarna. Först skulle de spettrensas från stenbumlingar för att alls kunna vårbrukas.

Efter att ha torrbränts hela sommaren gav de så ifrån sig sin anspråkslösa säd och knölar på hösten. Under vinterns snötäcke pressade tjälen i all tysthet upp nya stenar underifrån.

Så varje vår fick den småländske skogsbonden börja med att hacka bort lika mycket sten igen. Jag tänker hela tiden på det där när jag läser den hett melankoliska Korparna.

Cykler av obarmhärtiga försök till försörjning ur den där ogina jorden verkar till sist malt ner tolvårige Klas far till en punkt där han knappt finns kvar, en människa uppflisad till blodigt smågrus bara.

Runt faderns mörker bygger så Bannerhed upp en nästan löddrigt sommardoftande naturfond av allt det han inte längre ser. Klas ser hemtrakten som disrök, slåttervall, fattigkärr.

Han hör lärkan, krickan och snäppans kviller i alla olika tonarter. Så vackert tycker vi, så meningslöst bara för den som inte orkar med höet en gång till.

Korparna lyckas helt enkelt överdriva en plätt landsbyggd till ett paradis och ett sorts Hades. Skönast sammanfattat i en potatisskörd som liknar en begravning.