Desperat generation vill få gehör för krav

2:19 min

I Portugal växer just nu en proteströrelse fram utanför fackförbunden. Den kallar sig "Den desperata generationen" och merparten är universitetsutbildade ungdomar mellan 21 och 35 år, som inte får jobb.

Via Facebook kallade fyra ungdomar till ett event den 12 mars - att demonstrera i protest mot arbetslöshet och otrygghet. En av arrangörerna var Paula Gil, som har en magisterexamen i Internationella Relationer men är utan fast jobb.

– Det kom 400 000 personer och demonstrerade runt om i Portugal och på några platser utomlands, förklarar Paula Gil.

Hela den mycket breda avenyn, Avenida da Liberdade, här i Lissabon var smockfull av människor, i synnerhet unga, som drömmer om jobb och att flytta hemifrån.

Alla tv-kanaler var på plats den 12 mars.

Paula Gil berättar att den inre kretsen nu vuxit från fyra personer till femton. Intresset har varit omtumlande och den späda högutbildade unga kvinnan vet inte när nästa demonstration blir.

Efter min intervju väntar ett franskt tv-team och ungdomar i Paris och Madrid har redan hört av sig för att få tips.

Målet är att få politikerna att gripa in mot den höga ungdomsarbetslösheten och alla otrygga jobb.

– Vår information är att nio av tio ungdomar, som inte är fastanställda jobbar svart utan rättigheter, men vi tror inte att domstolarna utreder anmälningar, säger Paula Gil.

Nu ska "Den desperata generationen" samla in 30 000 underskrifter för att få parlamentet att agera. Proteströrelsen försöker också ändra frågeställningar i folkräkningen, för att politikerna ska få en korrekt bild av hur portugiserna jobbar.

Musikgruppen Deolinda gav inspirationen till "Den desperata generationen" med sången "Vad dum jag är!" Texten handlar om en i generationen som jobbar utan betalning och som inte bryr sig. För att bli slav måste man ju ha studerat, ja vad dum jag är!

Andra hävdar att den arabiska ungdomsrevolten över Facebook nått även hit.