Dödsiffran stiger efter terrordådet i Minsk

2:00 min

Efter explosionen i den vitryska huvudstaden Minsks tunnelbana i går kväll har antalet döda nu stigit till tolv personer. Över 200 skadades när sprängladdningen exploderade, enligt vitryska myndigheter.

Myndigheterna klassar explosionen som ett terrordåd och stadens sjukhus vädjar nu till invånarna att lämna blod.

– Människor har kommit hit med sprängskador, med bortsprängda armar och ben - säger Viktor Sirenko, läkare på Minsks stadssjukhus.

Tv-bilder visar hur gatan utanför tunnelbanestationen Oktjabrskaja, mitt i centrum nära presidentpalatset och säkerhetstjänsten KGB:s byggnad, snabbt fylldes med blodiga och chockade, gråtande människor efter explosionen nere på tunnelbaneperrongen.

– När dörrarna på tåget öppnades låg åtta människor på golvet bredvid mig, folk försökte ta sig ut, och överallt fanns tjock rök, säger en kvinna som var på tåget.

Tåget hade precis kommit in på stationen Oktjabrskaja där man kan byta mellan Minsks två tunnelbanelinjer.

Klockan var strax före sex lokal tid - mitt i rusningstrafiken när människor var på väg hem.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko uttalade sig snart och sa att det var ett försök att destabilisera landet och att terrordådet mycket väl kan vara en "present från utlandet".

Men i ett senare uttalande var han betydligt mera självkritisk.

– Skulden ligger hos oss, och vi måste göra allt för att folket inte ska tro att vi äter statens bröd i onödan - sa Vitrysslands auktoritäre president Alexander Lukasjenko efter att ha besökt tunnelbanestationen tillsammans med sin son.

Gårdagens explosion innebär ännu ett problem för Lukasjenko. Sedan tidigare är den vitryska ekonomin i fritt fall och en devalvering av den vitryska rubeln står hotfullt nära.

Efter vinterns presidentval, som Lukasjenko än en gång vann, svepte en våg av arresteringar av oppositionspolitiker över landet.

Den tidigare relativa stabiliteten i landet blir nu allt mer ihålig - och oppositionen är orolig för att explosionen kan göra den politiska situationen i landet ännu värre.