Gävleborg

1000 fler cancerfall efter Tjernobyl...

2:00 min

Det kan finnas drygt 1000 personer i Sverige som har fått cancer på grund av Tjernobyl, det visar forskning som har gjorts vid Linköpings universitet.

En som har drabbats av cancer är Sylvia Hellström från Sandviken. Hon tror att det kan bero på Tjernobylregnet för 25 år sen.

– Vi kom mitt i ett regnväder. Dagen efter fick vi reda på att det förmodligen var rester från Tjernobyl i det regnet. Jag misstänkte sen att det var därför jag blev sjuk, säger hon.

Sylvia Hellström fick tjocktarmscancer 16 år efter Tjernobylolyckan. Också två av hennes släktingar som var ute i Tjernobylregnet har fått cancer.

Forskare har sökt svaret

Men kan man verkligen få cancer i Sverige på grund av kärnkraftsolyckan i Sovjet för 25 år sen?

Det finns en forskare - Martin Tondel - som sökt svaret på den frågan och han säger sig se ett samband.

– Resultatet visar att risken för cancer ökar svagt med nedfallet av radioaktivt cesium från Tjernobyl. Enligt den beräkning jag har gjort så ser vi att det kan handla om ungefär 1000 extra cancerfall i de drabbade områdena, säger Martin Tondel.

Det hans forskning vid Linköpings universitet har gått ut på är att jämföra människor som bodde där det var mycket radioaktivt nedfall 1986 med människor från mindre drabbade områden. Drygt en miljon människor är med i undersökningen.

Gävlebor har drabbats värre

Resultatet visar att människor som bodde i drabbade områden - som till exempel Gävle - oftare har drabbats av cancer än andra.

– Jag kan inte säkert säga att den canceruppgång vi ser beror på Tjernobyl. Men jag tycker att våra resultat är tilläckligt tydliga för att det finns en god misstanke om att så är fallet, säger Martin Tondel.