Forskning

Företag ska bli del av nya forskningsbyggen

1:44 min

Företag ska utbildas för att kunna dra nytta av de stora planerade forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund. Ett nytt projekt ska se till att inte bara forskarna, utan även näringslivet ska ha glädje av miljardbyggena.

–  Det ska leda till att näringslivet blir en naturlig del av de här forskningsanläggningarna, säger David Lindén, avdelningschef på Näringsliv Skåne, en del av Region Skåne. På sikt ska det leda till att det skapas nya arbetstillfällen och företag.

Om mindre än tio år ska sammanlagt över 18 miljarder kronor ha plöjts ner i en åker norr om Lund. Bygget av forskningsanläggningarna ESS och Max IV har fått både forskare, politiker och näringslivet i södra Sverige att gnugga händerna och många funderar på hur de ska kunna få sin del av kakan. Men internationella erfarenheter visar att den här typen av anläggningar inte alltid leder till det uppsving som man har hoppats på, säger David Lindén.

– Erfarenheten har ju varit att man inte riktigt lyckas att koppla en sån här stor forskningsanläggning till övriga samhället och därför har inte fått mest nytta av det för näringsliv, universitet och högskolor. Det har varit en stängd anläggning, som bara forskare har haft tillgång till och det vill vi ändra på.

Därför ska man nu i projektet CATE, Cluster for Accelerator Technology, först undersöka vilka behov som finns när anläggningarna ska byggas, för att sedan se vilka företag som kan ha den kompetens som krävs för att vara med och konstruera den tekniskt avancerade utrustningen för materialforskning. 

I ett senare skede kommer man också hjälpa till att utbilda företagen. Dels för att de ska kunna vara med och slåss om de attraktiva kontrakten och dels för att de ska kunna dra nytta av den forskning som ska genereras vid ESS och MAX IV.

– Jag tycker man ska ha höga förväntningar på de här anläggningarna. Det är därför vi gör den här typen av insatser, så att vi kan säkerställa att det blir den effekt vi hoppas och tror är möjlig.