Nato-länder kräver fler attacker

2:25 min

I Libyen fortsätter striderna mellan regeringsstyrkor och rebeller utan större framgång för någon av parterna. Samtidigt kräver Storbritannien och Frankrike att Nato genomför fler attacker mot Kadaffis styrkor.

– Hittills har tusentals liv räddats genom luftattackerna mot regeringsstyrkor i Libyen, men det räcker inte. Vi måste intensifiera attackerna, för mer måste göras, sa Storbritanniens utrikesminister William Hague i dag.

Hans franske kollega Alain Juppé anklagade kollegorna i Nato för att inte dra sitt strå till stacken. Nato måste ta sitt ansvar fullt ut och slå till mot Kadaffis tunga artilleri, sa han.

Libyens avhoppade utrikesminister, Moussa Koussa, reser i dag till Doha i Qatar där han ska ge råd till den så kallade kontaktgruppen för Libyen. Men uppgiften har fått den libyska oppositionen att reagera. "Lita aldrig på den ormen", "han om någon har blod på sina händer" är omdömen som fälls.

Men långt från diplomatins korridorer, på marken, i verklighetens Libyen pågår fortfarande det som av flyktingar och vittnen liknats vid en mardröm - belägringen av Misrata.

Regeringstrogna krypskyttar siktar på allt som rör sig och stridsvagnar skjuter in mot stadskärnan. Minst 250 civila har dödats, flera av dem är barn.

För de skadade finns nästan ingen vård att få. Sjukhuset och kliniker lider svår brist på utrustning, säger läkaren Suleiman Faria till al-Jazira.

Ingen plats finns på bårhuset, kroppar läggs provisoriskt i korridorer och tv-bilder visar hur stressade läkare försöker rädda liv. En 12-årig flicka räddas när en projektil, stor som ett pekfinger, opereras bort ur hennes rygg.

Stadskärnan är i spillror, sönderskjuten och nedbränd. Utbrända bilvrak står som stålskelett på gatorna.

I Misrata råder också akut brist på både mat och vatten - för att inte säga trygghet.

I Ajdabia, längre österut, har Kadaffistyrkor i dag återigen attackerat med artillerield. Men ännu hålls den strategiskt viktiga staden av rebellerna.