Heyerdahl seglade Kon-Tiki i vetenskapens tjänst

54 min

Nu har storfilmen om den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahls Kon-Tiki-expedition svensk premiär. Gustaf Skarsgård har rollen som etnologen Bengt Danielsson, som under flera år efter expeditionen 1947 bodde och gjorde etnografiskt fältarbete i Franska Polynesien.

Balsaflotten Kon-Tiki, som fick sitt namn efter en peruansk solgud, seglades nära 700 mil från Peru till Polynesien. Thor Heyerdahl ville bevisa sina teorier om att peruanska indianer hade kunnat segla över Stilla havet, och att människorna på öarna i Söderhavet inte härstammade från Asien, som var den gängse uppfattningen, utan från Sydamerika.
 

Reprisresa

Som en hyllning till Thor Heyerdahl och hans livsgärning gjordes 2006 samma resa på flotten Tangaroa.

I Programmet Biljett till paradiset från 1994 får vi följa Thor Heyerdahl i Kon-Tikis kölvatten. Programmet är inspelat på Teneriffa, Påskön, Tahiti och i Norge och på Gotland. Medverkande är bl a Thor Heyerdahl och Bengt Danielsson.

Vetandets värld från 2007 medverkar Thor Heyerdahl sonson och filmaren Anders Berg som talar om Kon-Tiki-expeditionen och världens mest spektakulära etnograf.