Mubarak och hans söner gripna i Egypten

1:34 min

Egyptens störtade president Mubarak och hans två söner har tagits i fängsligt förvar för förhör om deras roll i våldet mot demonstranter under den egyptiska revolutionen.

Beskedet kom efter det att Mubarak fått hjärtproblem under sitt första förhör i går och förts till sjukhus.

Sedan ett par timmar sitter Hosni Mubaraks två söner, Gamal och Alaa, i Torafängelset i utkanten av Kairo. De flögs dit i morse från Sharm el-Sheikh på Sinaihalvön, dit familjen Mubarak tog sin tillflykt när regimen föll för drygt två månader sedan.

Deras far hålls också i fängsligt förvar, men på ett sjukhus i Sharm el-Sheikh. Mubarak fördes till sjukhuset med hjärtproblem i går, problem som han ska ha fått under sitt första förhör. Det har kommit motstridiga uppgifter om den snart 83-årige Mubaraks tillstånd, men det tycks inte vara sämre än att han kan fortsätta att förhöras.

Enligt den egyptiska stats-tv:n ska Mubarak ha vägrat äta och dricka sedan han fick veta att han skulle förhöras, inte bara om korruption och maktmissbruk, utan också om det dödliga våld som användes mot demonstranter i början av det egyptiska upproret.

Och det är för utredningen om vilken roll de spelade i detta våld, som enligt officiella siffror dödade 365 människor men troligen många fler, som far och söner Mubarak har fängslats på två veckor för förhör. Utredningen om korruption och om hur familjen Mubarak berikat sig själv kommer senare.

Att en före detta närmast enväldig ledare och hans politiskt och ekonomiskt mäktiga söner ställs till svars, fängslas och förhörs, är en förstagångshändelse i arabvärlden. Och familjen Mubarak ångrar möjligen nu att de stannade i Egypten och inte gick i exil i Saudiarabien eller Förenade arabemiraten.