Utrikes

Thailandsturisten kan påverka sexindustrin

4:30 min

Mötena med byggjobbare, barflickor och fattiga bergsfolk inspirerade honom till dokumentärromanen "Under floden" som vill berätta om verkligheten bakom trafficking och tvångsprostitution.  

Staffan Nordstrand berättar för Lotta Bromé i P4 Extra om upprinnelsen till hans debutroman "Under floden".

- Från början hade jag tänkt skriva en informationsskrift till turister om hur man ska förhålla sig till sexindustrin i Thailand. Men det blev en roman, på 600 sidor.

Unika möten

Staffan Nordstrand har varit chef över ett byggprojekt i Phuket i norra Thailand i sju år. Genom att leva, äta och arbeta tillsammans med de thailändska byggarbetarna och deras familjer fick Staffan Nordstrand tillgång till berättelser om döttrar som sålts till uppfostringsbordeller och familjer som dignade under trycket från den lokala korruptionen.

- 85 procent av alla sexköp görs av thailändare och andra asiater, inte av turister. Men det sker bakom barerna och till priser som tvingar en flicka att ha tio till femton kunder om dagen för att klara sig.

Turisternas ansvar

Enligt Staffan Nordstrand är det viktiga att vi som turister inte legaliserar prostitutionen genom att röra oss i distrikten som domineras av sexhandel.

- Jag kan förvånas över svenska föräldrar som promenerar genom bargatorna med sina barn i släptåg.