Tre erkänner terrordådet i Minsk

1:44 min

Mindre än två dygn efter terrordådet i Minsk i Vitryssland är brottet uppklarat, enligt landets president Aleksander Lukasjenko.

I Minsk var det en sorgens dag i dag, efter bombattentatet i tunnelbanan i förrgår. Tre personer uppges ha gripits och erkänt terrordådet, som tog tolv människors liv och skadade 200.

Vid tunnelbanestationen Oktiabrskaja brinner ljusen i dag tillsammans med blommor och hälsningar till de döda och skadade. Också i dag fick en stor del av Minsks två miljoner invånare ta sig till jobbet utan tunnelbanans hjälp, med trafikkaos i staden som följd.

Det har gått knappt två dygn sedan bomben exploderade på perrongen, men redan har de vitryska myndigheterna gripit tre personer, som också har erkänt sin skuld i terrordådet.

President Aleksander Lukasjenko var sammanbiten också i dag när han framträdde. Han använde ord som monster och svin om de männen som gripits och erkänt. Han sa att de måste få de strängast möjliga straffen.

Vitryska säkerhetstjänsten KGB har inte gått ut med namnen på männen, som ska ha tagit livet av tolv människor och skadat 200 i måndags. Bara att de är i 25-årsåldern och vitryssar.

– Vi vet inte varför de gjorde det. Men snart kommer vi att veta det också, sa Aleksander Lukasjenko.

Inte nog med det, en av dem erkände också att han låg bakom ett mindre sprängdåd 2005, och ytterligare ett som skakade Minsk sommaren 2008, enligt president Aleksander Lukasjenko.

Just atmosfären efter den sommaren är det många som tänker på i dag, för också då genomfördes massarresteringar och förhör med personer knutna till den politiska oppositionen. Alla vitryska män fick lämna fingeravtryck, för att brottet skulle kunna klaras upp.

Enligt Ales Michaljevitj som kandiderade till president i valet i december, och som efter att ha blivit fängslad flydde landet, har det redan börjat knackas på hemma hos de relativt få oppositionella som inte redan sitter i fängelse, häkte eller husarrest sedan tiden efter vinterns val.

Andra inom oppositionen har svårt att se hur läget kan bli värre än det redan är, men faktum är att Aleksander Lukasjenko i sitt tal kastade nätet vidare än bara kring oppositionen. Också de som sprider rykten om terrordådet, eller för den delen om Vitrysslands minst sagt problematiska ekonomiska situation, riskerar åtal, sa han.