
Vanligt med olaglig bilskrotning
Allt för många länsbor som skrotar bilar hemma på gården och säljer delarna som metallskrot. Det är en verksamhet som både är miljöfarlig och olaglig.
Fredrik Höglund på Hammarskrots bildemontering känner till flera privatpersoner som tar emot bilar för skrotning, utan att de driver en auktoriserad bilskrot.
– Man vet att det finns folk som håller på runtomkring. De rensar ur dem så att det bara är metallerna kvar och så åker de och säljer hos någon som köper upp metaller, säger Fredrik Höglund.
Färre än hälften
På Hammarskrots bildemontering får man i dag inte ens in hälften så många bilar som man gjorde från några år sedan. Och så ser det ut på många håll i länet.
Statistik visar att antalet skrotade bilar har sjunkit kraftigt de senaste åren. En av orsakerna till det kan vara att skrotbilspremien är borta, och att den som lämnar in en bil på skroten inte längre får betalt.
Det i sin tur skulle enligt Fredrik Höglund kunna locka folk till att skrota bilen hemma på gården och sälja delarna som metallskrot eftersom det helt enkelt är mer lönsamt.
Olagligt att demontera bil
Men det är olagligt att göra så, enligt Helen Lindqvist handläggare på Naturvårdsverket.
-- Man få byta olja och delar på din egen bil men man får inte demontera en hel bil för då klassas det som bilskrotning, säger Helen Lindqvist.
Ett tydligt tecken på att det försvinner skrotbilar här i länet är att folk vänder sig till auktoriserade bildemontörer för att försöka få tag i skrotbilsintyg.
Fredrik Höglund på Hammarskrots bildemontering igen:
-- Vi kan ju inte skrota bilen eftersom den inte finns fysiskt. Det är minst en gång i veckan folk hör av sig och så får de försöka själva att bli av med identiteten på bilen på något vis.
Karin Johansson
karin.johansson@sr.se