Kritik mot hur flyktingar tas emot inom EU

2:28 min

EU-länderna handlar i panik när det gäller att lösa frågan med människor som flyr från Nordafrika nu. Det anser Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg. Han är mycket bekymrad och talar om en kris för EU.

– Det här är en kris för europeiskt samarbete. Jag tycker att det är sorgligt att se hur oförberett Europa är på att ta emot flyktingar på ett värdigt sätt, hur mycket strid det är emellan regeringar istället för att erbjuda ett humanitärt mottagande och hur oklara reglerna faktiskt är, säger Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Tunisien har tagit emot tio gånger fler flyktingar än Europa, påminner Thomas Hammarberg. Han är kritisk till hur bland annat Italien berövat en del flyktingar rätten att söka asyl. Internationella regler måste följas.

 – Det betyder att man inte bara kan skicka tillbaka folk från Medelhavet eller de som nått europeisk mark.

Frågan diskuteras den här veckan i Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg. Organisationen främjar mänskliga rättigheter. De flesta flyktingar som kommit till Europa från Nordafrika i år är tunisier, många har kommit till Italien. Landet får både ris och ros av Hammarberg. Han förstår att trycket på italienska ön Lampedusa är stort och också upprördheten i Italien, Grekland och på Malta över hur litet gensvaret är hos andra EU-länder att hjälpa till. Och även om det förefaller som om tunisierna inte har asylskäl, så måste sättet de skickas tillbaka på vara respektfullt, säger han.

– Vi får inte glömma att Tunisien är i en kris efter regeringsskiftet och de första stapplande stegen att skapa demokrati.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosso lovar Tunisien 140 miljoner euro i extra EU-stöd om landet förhindrar att fler flyr och också tar tillbaka människor. Om det är ett sätt att sträcka ut handen är det bra, men Hammarberg är tveksam.

– Om det här är ett tecken på en sorts generös hållning från Europa, att vi vill förhandla och vi vill stödja så är det positivt men är det bara ett sätt att kasta ut lite pengar för att bli av med flyktingar, då luktar det inte så bra.   

Sverige har gått med på att ta emot en del flyktingar som anses ha behov av skydd enligt FN. Men Thomas Hammarberg är också kritisk till den svenska hanteringen.

– Vi skickar exempelvis tillbaka personer som har kommit från Malta i ett läge där de har svårt att klara det tryck som de är utsatta för och i det nuvarande läget tycker jag att det är rent horribelt. De har ingen framtid alls där och här finns en brist i solidariteten enligt min uppfattning.