Lördag 16 april

Fåglarnas planet också

2:07 min


I Kossornas planet firar vi ringmärkningen som fyller hundra år i år genom att åka till den äldsta fågelstationen – Ottenby på Ölands sydspets, där man ringmärker flera hundra fåglar om dagen. Vi studerar också de intelligenta råkorna från ett tak i Lund och träffar forskaren som vet allt om hur flyttfåglar hittar över halva eller hela jordklotet och hem igen.

Och så träffar vi mannen som flyttat till en fyr för att kunna skåda fågel och som sett flest arter i Sverige. Och läkaren och forskaren med fåglar som hemlig passion – han är en av dem som sett mest i hela världen.

Lite bonuslyssning: Hans Jörnvall, forskare och den som  berättat för världen vem som får nobelpris i medicin (alltså medicinvärldens Horace Engdahl ungefär), förklarar hur han har kunnat se så enormt många fåglar – mer än 8000 arter, och ändå kunnat hålla sin fågelpassion rätt hemlig:

Mathias Osvath berättar mer om varför råkor är så smarta. De kan känna igen individer väldigt väl och är enligt Mathias mer socialt smarta än hundar.

Här kan du se videon med den smarta råkan som använde sig av Arkimedes princip för att kunna få tag på sin smaskiga mask.