POLITIK

De rödgröna eniga med SD om a-kassan

Oppositionen i riksdagen - inklusive Sverigedemokraterna - är enig om att kräva förändringar i a-kassan, erfar Ekot. Partierna vill ha fler stämpeldagar för deltidsarbetslösa och riva upp kravet på att arbetslösa måste söka jobb i hela landet.

Förslagen från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet innebär att regeringen uppmanas att riva upp lagregeln om att den som blir arbetslös direkt måste söka arbete i hela landet - i stället ska den arbetslösa bara behöva söka i närområdet de första 100 dagarna samt inom det område som han eller hon har utbildning för.

Dessutom vill partierna att regeringen ska se över reglerna som innebär att den som är deltidsarbetslös bara får stämpla i 75 hela dagar. Enligt oppositionen gör reglerna att heltidsarbetslösa inte vågar ta deltidsjobb.

Socialdemokraten Ylva Johansson är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– Vi vill ha en arbetslöshetsförsäkring som gör att människor lätt kan få ett nytt jobb och bidra till en omställning på arbetsmarknaden. Därför är det bra man kan söka jobb för den utbildning man har. Vi vill att det alltid ska löna sig att ta ett jobb, säger hon.

Josefin Brink sitter i arbetsmarknadsutskottet för Vänsterpartiet.

– Det är väldigt rättosäkert när man inte har den här regeln att man får söka jobb i sitt närområde och i det yrke man har utan istället gör undantag. Man tar hänsyn till den individuella situationen men det blir väldigt godtyckligt. Och dessutom blir det en bättre matchning om människor har möjlighet att i första hand söka de jobb som man är utbildad för.

Sverigedemokraterna är beredda att ställa sig bakom förslagen, men frågan är inte slutgiltigt avgjord i arbetsmarknadsutskottet - först ska finansutskottet se över vad det skulle kosta.

Men enligt miljöpartisten Mehmet Kaplan leder det inte till ökade kostnader - och en finansiering är upp till regeringen att hitta.

– Det är regeringens sak att räkna på frågorna. Enligt mitt sätt att se på saken kommer det här leda till att matchningen förstärks och att man faktiskt får jobb i det område där man bor, säger han.

Thomas Tobé, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är däremot kritisk till förslagen.

– Jag tycker att det visar att vi har en väldigt oansvarig socialdemokrati som är beredd att driva igenom ett sådant förslag tillsammans med Sverigedemokraterna utan att ha en minsta tanke på hur de gemensamt ska finansiera detta, säger han.

Hur påverkar det här regeringens arbetslöshetspolitik?

– Vi tycker ju att det är viktigt med en arbetslinje och att a-kassan fungerar som en omställningsförsäkring. Vi utesluter inte att man ibland behöver återkomma med justeringar men att på det här sättet undergräva arbetslinjen och dessutom lägga stora ofinansierade bidragshöjningar tycker jag är mycket oklokt, säger Thomas Tobé.

Kristdemokraternas ordförande, socialminister Göran Hägglund, är också kritisk till förslagen.

– Vi har gjort om arbetslöshetsförsäkringen på ett sätt som jag tror har varit bra och har lett till att fler människor har kommit i arbete och att människor har gått från deltid till heltid. Den utvecklingen tror jag riskerar brytas om regeringen tvingas följa det riksdagen nu uttalar.

Även om förslaget skulle röstas igenom i riksdagen i vår kan det dröja ett bra tag innan regeringen återkommer med några konkreta åtgärder - regeringar har tidigare väntat länge med att genomföra uppmaningar från riksdagen.

Men regeringen ska lyssna på riksdagen, enligt Göran Hägglund.

– Beslut som fattas i riksdagen tar vi alltid allvarligt på. Regeringen återkommer med respons till riksdagen efter en noggrann prövning.