Saab

”Ett färdigt avtal”

1:44 min

En lösning för Saab ligger snart på regeringens bord. Riksgälden fick imorse ett avtal mellan Saab och en annan part och det ska nu till regeringen för ett slutgiltigt avgörande, enligt Riksgäldens direktör Bo Lundgren.

Saab skickade tidigt i morse in ett avtalsförslag till Riksgälden om finansiering som ska råda bot på företagets akuta ekonomiska problem. Riksgälden har under dagen gått igenom förslaget och skickar nu en rekommendation till regeringen.

Riksgäldens direktör Bo Lundgren vill inte kommentera detaljerna i avtalet, det ska regeringen nu ta ställning till. Men så här sade han vid dagens pressträff om det besked man gett Saab:

– Ja, vi kan i viss omfattning tänka oss att minska säkerheterna, och det i sin tur skulle kunna göra att de skulle kunna använda säkerheterna för att skaffa sig finansiering, en finansiering som bidrar till att lösa likviditietsproblemen, säger Bo Lundgren.

Riksgälden öppnar alltså för att minska Saabs säkerheter för sitt lån från Europeiska investeringsbanken, EIB, för att göra det möjligt för Saab att få in kapital från annat håll.

Men villkoret för det är att Saab i så fall inte lånar hela det beviljade beloppet på 400 miljoner euro. I dagsläget har Saab tagit ut 217 miljoner euro, men samtidigt från början lämnat säkerhet för 400 miljoner euro. 

Saabägaren Spyker Cars bekräftar i ett pressmeddelande att Riksgälden skickat över ett förslag till regeringen om att öppna för att minska Saabs säkerheter för sitt EIB-lån.

Riksgälden utreder också möjligheten att släppa in den ryske finansmannen Vladimir Antonov som delägare i Saab, men den utredningen dröjer.

– Där har vi ytterligare en del som återstår när det gäller informationsinhämtning, och vi räknar med att kunna ta dels ett eget beslut i den frågan – för det ska vi göra – sedan ska vi också överlämna det till regeringen, säger Bo Lundgren.

Först i nästa vecka väntas Riksgälden fatta beslut i ägarfrågan.

Näringsminister Maud Olofssons pressekreterare Erik Bratthall uppgav vid 16.30-tiden att Riksgäldens underlag till avtal ännu inte kommit in.

– Men så fort det gör det ska vi titta på det så skyndsamt vi bara kan, sa han då till TT.

Innan dess vill regeringen inte kommentera något.

Fabriken i Trollhättan idag stod stilla för åttonde dagen i rad. De anställda i produktionen fick under morgonen besked om att de inte ska komma till jobbet imorgon heller.

Enligt tidigare uppgifter från Saab tar det omkring en vecka – efter att den finansiella situationen ordnat upp sig – innan produktionen kan vara i full gång igen. Det innebär att fabriken tidigast kan vara igång igen efter påskhelgen.