
Cigaretten – svårfimpad glamour
I veckans STIL ska vi ägna oss åt den kontroversiella cigaretten ur ett estetiskt perspektiv. För cigaretten har inte bara brukats till att med djupa bloss fylla lungorna med cancerframkallade nikotin. Den har också anvハnts för att markera individualism, revolt, sex och sofistikerad stil. Ibland på en och samma gång. Inte minst inom modevärlden.
Det är ingen slump att en banbrytande modeskapare som Gabrielle Coco Chanel under sin karriär gärna lät sig fotograferas med en cigarett. I början av sin karriär höll hon den elegant mellan fingrarna, medan hon under senare år lät den nonchalant dingla i mungipan. En gest som med önskvärd tydlighet sade: ta dig i brasan om du når. För henne, och många andra kvinnor som var med om och i hennes fall deltog i den kvinnliga frigörelsen under det tidiga 1920-talet så betydde cigaretten inte bara tobak i behändig form. Cigaretten blev en symbol för kvinnlig frigörelse. Genom att nonchalant blåsa cigarettrök i ansiktet på sina manliga motspelare uttryckte till exempel stilbildande glamorösa filmstjärnor som Gloria Swanson och Joan Crawford sin överlägsenhet och höga trendfaktor i början av sina karriärer. Och det var det som Kate Moss alluderade till då hon blossade på catwalken i Paris under modehuset Louis Vuittons visning, enligt chefsdesignern Marc Jacobs anvisning. Det gav chockvågor över hela världen. Hur kunde hon?!
I programmet försöker vi skingra rökdimmorna kring cigaretten och dess betydelse som just symbol. Med Hasse Perssons hjälp, legendarisk fotograf och chef för Borås konstmuseum, tar vi en titt på en av världens mest kända modebilder, tagen av Helmut Newton. En man som inte tvekade att använda sig av provokativa attribut. Men vad innebar cigaretten på hans ikoniska bild av en kvinna som står på en bakgata, klädd i kostym med en cigarett i handen?
Vi har även känt på cigarettmunstycken och frågat människor i New York vad de tycker om ett rökförbud som snart kommer att skärpas ytterligare. Det var ju något som Adolf Hitler började med att införa i nazityskland. Jo, faktiskt. Har de som yrar om diktatorsfasoner kanske rätt? Och så berättar skådespelerskan Basia Frydman om vad en cigarett kan betyda för en nykter nikotinist, som hon.
Veckans gäst är Roger Wilson, programledare för filmmagasinet Kino i P1