IT/TEKNIK

Facebook varnar för reklamvirus

Nu varnar Facebook för virus som sprider reklam på användarkonton. En av många som blivit attackerade, men som hade ett bra skydd, är Cen Rolfsson. Läs också

– Av någon i ditt vänner-nätverk så står det att du blivit taggad i ett foto, i din notification-lista. Och då klickar man på fotot, men istället för att du kommer till ett foto så kapar den ditt konto och kommer åt information till mejl och så vidare, säger Cen Rolfsson.

Även ett annat virus, eller trojan, som sprids på Facebook är bland annat filmen "Never scare a black man" som sajtdesigern Kalle Paulsson varnar för på sin sajt.

– Då ser man det här videoklippet, klickar på det, och då får man en ”like”, för att alla dina kompisar ser att du gillar den här sidan. Men på den sidan finns även reklam, det ligger alltid pengar bakom de här bluffarna eller virusen.

De här virusen gör inte att man kommer åt kontonummer eller lösenord. Och Jan Fredriksson på Facebook i Sverige tror inte heller att de förstör datorerna. Men vad syftet är med attackerna vet inte Facebook i nuläget, och hoppas få fast de ansvariga.

– För Facebook är det oerhört viktigt att all typ av spam, applikationer eller annonser som strider mot användarvillkoren inte får finnas på plattformen, säger Jan Fredriksson.