Saab får tillstånd att låna pengar

9:32 min

På Näringsdepartementets presskonferens idag med anledning av Riksgäldens skrivelse om Saab sa näringsminister Maud Olofsson att Saab får låna pengar till sin löpande verksamhet.

Men regeringen har har inte tagit ställning i ägarfrågan. Om nya ägare ska släppas in måste det finnas enighet mellan GM, regeringen, Riksgälden och Europeiska investeringsbanken, EIB, sa Maud Olofsson.

Riksgälden håller på med en utredning i den frågan, men den är ännu ine avslutad.

– Avtalet som tecknas mellan Saab och den som köper fastighetsbolaget Saab Automobile Properties AB måste garantera att Saab får rimligt betalt och att bolaget har tillgång till lokalerna för sin produktion.

Dessutom måste Riksgälden "eliminera de frågetecken" som finns kring köparen, enligt Maud Olofsson.

Betalningen för fastigheterna måste gå genom en bank som inte kontrolleras av köparen.

Maud Olofsson sa att villkoret för att affären ska gå genom en europeisk bank handlar om att regeringen vill vara säker på att det är "seriösa köpare". Hon tillade att regeln i grunden är till för att förhindra penningtvätt.

Det blir nu en helt annan situation när det gäller Saabs lån och säkerheter. Man drar ned på säkerheterna i ett lån från Europeiska investeringsbanken på 400 miljoner euro till 280 miljoner. Det blir då ett utrymme över och andra kommer att kunna gå in med nytt kapital.

Nu kan Saab få in pengar för att bättre klara den dagliga verksamheten och komma över krisen som företaget befinner sig i.

Många tror nu att det är den ryske finansmannen Vladimir Antonov som kommer in i bilden, med nya pengar. Men det är inget som regeringen har tagit ställning till ännu. Han måste först godkännas.

Enligt Daniel Barr på Riksgälden måste även den nya uppgörelsen godkännas av EIB.

Saab garanteras minst 30 miljoner euro i en första utbetalning, som ett slags handpenning för fastigheterna.

Fastigheterna inkluderar bland annat fabriken i Trollhättan och är värda betydligt mer. Men varken Riksgälden eller regeringen vill nämna något övre belopp.

Saabs informationschef Eric Geers ser beslutet idag som viktigt för att få igång Saab igen. Men han poängterar att EIB först måste säga sitt. Geers säger till TT att beskedet kan komma snabbt, men också dröja.  Och Saabs ägare Spyker Cars kommenterar den svenska regeringens beslut i ett pressmeddelande.

Spyker konstaterar att förhandlingarna fortsätter, nu med regeringens nya villkor om försäljning av fastighetsverksamheten och att ingenting är klart. Företaget skriver att ett godkännande från EIB är en förutsättning för att affären går i lås.

Underleverantörerna välkomnar Saab-beskedet, men anser att det behövs fler åtgärder och en ny ägarstruktur med mer pengar. Saab kan nu komma igång med produktionen igen, anser Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.

– Beskedet är glädjande men långt ifrån tillräckligt. Det måste komma fler steg när det gäller finansiering - till exempel när det gäller ägarskapet.

Nu kan man börja planera för produktionsstart, under förutsättning att Saab börjar betala tillbaka sina skulder, säger Sven-Åke Berglie.

I den politiska oppositionen tycker Socialdemokraternas näringspolitiske nye talesperson Lars Johansson att det är bra att Saab "efter lång väntan" får besked av regeringen. Därmed skapas möjlighet att frigöra kapital för den löpande verksamheten, säger han enligt ett pressmeddelande.

"Vi förutsätter att regeringen, på affärsmässiga grunder, fortsättningsvis är aktiv och gör allt vad den kan för att stödja Saabs utveckling", säger Lars Johansson.