Kadaffis trupper använder klusterbomber

2:13 min

Situationen för de civila i Misrata i västra Libyen blir bara värre. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger sig nu ha bevis på att Muammar Kadaffis styrkor använder sig av klusterbomber mot civila.

– Det går inte att sikta med dessa vapen, så de kan hamna var som helst och de är utrustade med 21 mindre sprängladdningar som sprids över ett stort område. Vissa delar exploderar inte direkt utan blir liggande på marken; de kan sedan utlösas när till exempel ett barn nyfiket tar upp föremålet. Det är en av anledningarna till att över hundra länder i världen förbjudit den här typen av klusterbomber, säger Human Rights Watchs Fred Abrahams till tv-kanalen al-Jazira.

En del av sprängladdningarna landade bara 300 meter från sjukhuset.

Under morgontimmarna avfyrade libyska regeringsstyrkor dessutom minst 100 raketer mot Misrata och organisationen Läkare utan Gränser slår nu larm om att staden är full av sårade människor.

Läkare tvingas skriva ut patienter som inte är färdigbehandlade för att kunna ta hand om än värre skadade.

En av organisationens läkare, Morten Rostrup, som besökte sjukhuset i Mistrata igår, säger till nyhetsbyrån Reuters att sjukhuset är mer än överfullt. Han fick igår den obehagliga uppgiften att bland alla skadade peka ut ett 60-tal patienter som fick hjälp att ta sig ut ur Misrata, som av allt fler beskrivs som ett helvete. De är nu på väg i båt mot Tunisien.

Dessutom lyckades organisationen IOM med båt evakuera 1 200 människor från Misrata igår.

Klusterbomberna är, enligt Human Rights Watch tillverkade i Spanien 2007. Men, enligt Fred Abrahams, vet de ännu inte hur klusterbomberna har hamnat i Kadaffis händer.

– Vi vet inte hur och när vapnen hamnat i Libyen men vi undersöker det. Först 2008 förbjöd Spanien exporten av dessa klusterbomber, säger Fred Abrahams till al-Jazira.