SKÖVDE/LUND

Jennie Andrén får träffa Dalai lama

1:37 min

I helgen åker elever från Skövde till Lund, där den buddistiske världsledaren Dalai lama ska hålla föredrag och svara på elevernas frågor.

Jennie Andrén från Folkuniversitetet i Skövde är en av tre elever som får åka och lyssna till vad laman har att säga. Totalt talar den andlige ledaren inför 300 särskilt inbjudna skolungdomar.

– Jag är väldigt intresserad av buddismen, men jag har inte forskat vidare så jättemycket om det. Vad kan då vara bättre än att få träffa Dalai lama som är den största ikonen, både religiöst och politiskt för buddister? säger hon.

Nervöst att träffa laman
Att träffa en person som är en stor andlig ledare för så många människor i världen och som anses vara en halvgud går inte helt obemärkt förbi, menar hon.

– Det känns lite pirrigt, men som tur är så är vi ju jättemånga. Det blir inget skaka hand eller så. Det ska bara bli intressant att sitta och lyssna på honom.

Laman har bjudits in till Sverige av organisationen IM Individuell människohjälp, som tillsammans med Operation dagsverke erbjudit eleverna att komma och lyssna.

Hoppas på givande möte
Projektledare för träffen i Lund är Dick Svedenborn på IM. Han hoppas att mötet ska bli givande för ungdomarna.

– Vi har ett projekt med ungdomar som samlar in pengar till elever i Nepal och Indien och då såg vi det som naturligt att de skulle få ställa frågor till Dalai lama.

Det är inte helt okontroversiellt att bjuda in en ledare av det här slaget, som har stora möjligheter att påverka både politiskt och religiöst. Men Dick Svedenborn säger att laman inte behandlas annorlunda än andra internationella makthavare, som också kan tänkas bjudas in att tala.

– I detta fallet ser vi honom som en politisk ledare som har inflytande. Det är klart att alla politiska och religiösa ledare har fram- och baksidor. Om en muslimsk organisation hade varit partner med IM, så hade det varit lika relevant.