Exklusiv rapport från protesternas Syrien

2:26 min

Tusentals människor fortsätter att protestera mot de styrande i Syrien. De regimkritiska demonstrationerna har pågått i över en månad och många gånger mötts med brutalt våld. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén har som en av ytterst få från väst rest i landet.

På lördagseftermiddagen lämnade Cecilia Uddén södra Syrien, där hon rest i närheten av staden Daraa.

Det var i Daraa allt började för en månad sedan när barn och tonåringar klottrat slagord på väggarna, rapporterar Cecilia Uddén. När de unga greps och torterades gjorde hela staden uppror. Sedan dess har det varit oroligt i området.

– Jag kan beskriva det som befriat område. Inte själva Daraa, men alla byar och städer runtomkring. Ordningsmakten har försvunnit. Man säger i dessa byar att de är rädda, de har försvunnit härifrån, vi har jagat bort dem, säger Cecilia Uddén.

Vad skulle det innebära?

– Ja, om det stämmer, som en oppositionspolitiker i Damaskus sa till mig, så betyder det att staten enbart kontrollerar de stora städerna i Syrien. Att många mindre städer och framför allt byar har gjort uppror.

Cecilia Uddén konstaterar att protesterna nu har spridit sig till hela Syrien. Inledningsvis var de begränsade till de södra delarna av landet, men inte längre.

I går anordnades demonstrationer på 18 platser i landet. Det var den största demonstrationsdagen sedan allt inleddes. Demonstranter som närmade sig Damaskus stoppades och ett moln av tårgas fanns i luften, rapporterar Cecilia Uddén.

– Nu har en sorts rädslans mur brutits i Syrien. Det finns ingen rapportering därifrån, allt vi ser därifrån kommer från videosnuttar som läggs ut på internet, säger hon.

Syriens president Bashar al-Assad sa i ett tal till landets nya regering under eftermiddagen att det behövs nya reformer i landet. De undantagslagar som använts i 48 år kommer att lyftas snarast, allra senast inom en vecka, uppgav han.

Assad utryckte också sin sorg för de människor som mist livet under den månadslånga protestvågen i landet.