Politiska motståndare bildar regering i Finland

1:35 min

Finlands näste statsminister heter Jyrki Katainen och företräder Samlingspartiet, som motsvarar de svenska Moderaterna. Men valets stora vinnare heter Timo Soini. Hans parti Sannfinländarna fick 19 procent av rösterna, och blev landets tredje största parti i och med gårdagens riksdagsval.

– Det är en bra chans att få ett bra resultat i regeringsfrågorna. Jag är på väg till bordet, säger Timo Soini.

Och Timo Soini har bra läge vid förhandlingsbordet med stöd av nästan var femte finländare. Det populistiska partiet Sannfinländarna får 39 av riksdagens 200 mandat, vilket ska jämföras med den gångna valperioden då man bara hade fem mandat. Knäckfrågan blir hur partierna ska komma överens om stödpaketen till euroländerna i kris.

En annan som får sitta med vid förhandlingsbordet när största partiet Samlingspartiet med sina 44 mandat kallar till regeringsförhandlingar, är Socialdemokraterna som blev andra största parti med 42 mandat. Partiledare är Jutta Urpilainen.

– Jag anser att Sannfinländarna har en plats i regeringen, sa Jutta Urpilainen i går kväll.

Den stora förloraren är statsministern Mari Kiviniemi, som bara haft posten sedan i somras då hon tog över efter den avgående statsministern. Hennes centerparti tappade 16 mandat jämfört med förra valet och i och med det förlorade förtroende så sa hon igår kväll att hon är beredd att gå över i opposition efter att partiet varit regeringsparti i åtta år.

På Centerns något avslagna valvaka diskuterades det om hon kommer att tvingas lämna posten som partiledare, men partisekreterare Timo Laaninen tycker att det är för tidigt att säga.

– Det är partifolkets sak att bestämma. Men jag ser personligen ingen anledning att byta ordförande efter en så kort tid, säger Timo Laaninen.