Syrien

Syrisk dissident gömmer sig för att inte gripas

3:13 min

Protesterna i Syrien växer för varje dag, trots president Bashar al Assads försök att blidka allmänheten med nya löften om reformer. I går dödades minst fyra människor när säkerhetsstyrkor sköt rakt in i ett begravningståg som förvandlats till protestmarsch. Tiotusentals syrier demonstrerade återigen över hela landet i går och nu förutspår alltfler regimens kollaps.

Jag väntar vid springbrunnen på innergården till ett traditionellt damaskushus i gamla stan. Vi har stämt möte via en tredje person och det känns overkligt som i en agentfilm när jag får syn på Yassin i ljusblå kofta med dragkedja.

Jag känner honom sedan många år, Yassin al Haj Saleh, den femtioårige dissidenten som tillbringat 16 år av sitt liv i fängelse, nu har han gått under jorden för att inte gripas. För en vecka sedan skrev han en artikel i New York Times  om det syriska upproret, varje dag intervjuas han i någon av de arabiska satellitkanalerna Al Jazira och Al Arabiya. Det finns ingen väg tillbaka, säger han, protesterna fortsätter att växa.

– I think the protests will broaden, and this is the hope for the future of Syria.

Detta är Syriens hopp, säger han, och uttrycker sin djupa beundran för de alla de unga och modiga som fortsätter att ge sig ut på gatorna trots att de vet att regimen inte drar sig för att döda stora antal av sitt eget folk. De avskyr sina medborgare, säger Yassin Haj Saleh.

– I think people know that the regime is ready to kill a large number of its own people, they despise people culturally.

Alla i Syrien minns Hama 1982, då Bashar al Assads far Hafez el Assad satte stopp för en sunnimuslimsk revolt mot regimen med en massaker på 24 000 människor. 

Många dissidenter jag möter i Damaskus kallar den nu pågående revolten för en ny gryning, det största de upplevt i sina liv, övertygade om att den blodtörstiga regimen kommer att falla. Yassin Al Haj Saleh är inte lika triumfatorisk, ännu, men han säger försiktigt; jag tror inte att regimen kan överleva detta.

– I don't think the regime can survive.

När protesterna inleddes handlade de inte om att avsätta regimen, utan om frihet, värdighet, reformer. Nu efter en månad håller demonstranterna upp gula kort, som i fotboll, och varnar att nästa gång blir det röda kort, och samma talkör som hörts över hela arabvärlden ekar nu också i Syrien; folket vill att regimen faller.

Till sist frågar jag Yassin vad han själv är beredd att offra, efter redan ha tillbringat 16 år bakom galler, 16 år som gjorde att han och hans fru aldrig fick några barn. I dag kan de inte träffas medan Yassin är på rymmen.  Han svarar först efter en lång paus och säger; kanske allting.

– We payed a high price.

What price are you ready to pay?  

– Perhaps everything.