Krisen i Syrien kan få följder i Libanon

1:36 min

Syriens strategiska läge i Mellanöstern, och dess allians med Iran och starka inflytande i grannlandet Libanon innebär att det som händer i Syrien kan få väldiga konsekvenser för hela regionen. I första hand för Libanon, som om den syriska krisen växer riskerar att dras in i den.

Självklart, säger studenterna Rana och Amin på Beiruts solvarma strandpromenad, kommer det som händer i Syrien att få följder för oss. Hur svåra vill de inte ens tänka på, men än så länge är de inte rädda säger de.

Men det är många libanesiska bedömare, som den högt ansedde politiske tidningskolumnisten Sarkis Naoum.

Om Syrien går mot en inbördeskonflikt kommer Libanon inte att kunna hålla sig utanför. Det redan instabila Libanon som är djupt polariserat mellan ett politiskt läger stött av Syrien och Iran, och ett anti-syriskt, stött av Saudiarabien och USA.

Följderna kan bli katastrofala, säger Sarkis Naoum. Den syriska regimens allierade i Libanon är huvudsakligen shiamuslimer, med Hezbollah i spetsen, dess motståndare till största delen sunnimuslimer. Och spänningarna mellan de båda grupperna är redan värre än de någonsin har varit i Libanon.

Och en analytiker som står Hezbollah nära vittnar om stark oro i det lägret, inte bara för att Hezbollah skulle förlora en livsviktig allierad om den syriska regimen faller, utan också för risken av en libanesisk konflikt.