"Läget akut för utländska gästarbetarna"

2:15 min

I Libyen håller läget på att bli akut för de tusentals utländska gästarbetare som är fast i hamnen i staden Misrata. Internationella migrantorganisationen IMO har i dag evakuerat nästan tusen av dem, men det räcker inte, säger organisationens talesperson Jemini Pandya.

I dag måndag har internationella migrantorganisationen IMO genomfört den andra evakueringen av cirka tusen utländska gästarbetare på bara några dagar.

Men det räcker inte – 4 000 migrantarbetare sitter fortfarande fast i hamnen i Misrata. De lider stor brist på mat, vatten, sjukvård och andra förnödenheter.

Samtidigt förvärras situationen i Misrata på grund av det låsta läget. Rebellerna är inte starka nog att ta över Tripoli, och Kadaffi kan inte ta Benghazi. Istället svajar striderna fram och tillbaka. Misrata, som ligger ungefär halvvägs mellan Tripoli i väster och Benghazi i öster, har drabbats hårt.

Enligt en läkare i Misrata har cirka 1000 människor i staden dött och 3000 skadats sedan upproret började. 80 procent av dem är enligt läkaren civila.

Läget för de utländska gästarbetarna i hamnen är nu riktigt akut. De måste evakueras nu, helst inom en dag – och varje timme räknas, säger Jemini Pandya, talesperson för IMO.

Men IMO kan inte evakuera de utländska gästarbetarna från hamnen. Dels så har organisationen nu slut på pengar, men framförallt så finns det inte tillräckligt med tid till att köra fram och tillbaka. Vad som behövs är ett riktigt stort fartyg som kan ta alla arbetarna på en gång.

--Vi behöver kunna genomför en sista stora evakuering på en stor båt. Det enda fartyg som skulle kunna göra det är ett kryssningsfartyg, men vi har inget sådant fartyg till vårt förfogande, säger Jemini Pandya, talesperson för IMO.

IMO behöver alltså ett kryssningsfartyg i detta nu. Vad som kommer att hända med de utländska gästarbetarna i Misrata om de inte evakueras inom närmaste dagarna, ja, det vill jemini Pandya inte tänka på - det är för skrämmande.