Sverige kan gå före med strängare kärnkraftregler

1:56 min

Sverige kan gå före andra länder när det gäller kärnkraftindustrins ansvar vid stora olyckor. Riksdagen har redan beslutat att kärnkraftbolagen ska ta hela det ekonomiska ansvaret. Men lagen har inte kunnat träda i kraft eftersom motsvarande beslut i andra länder dröjer.

Men trots förseningar tror Andreas Carlgren att den här frågan snart kommer att vara löst.

– Det kan handla om att vi får ett beslut genomfört, ratificerat vid årsskiftet istället för vid halvårsskiftet. Det är fortfarande ingen dramatisk skillnad.

Det är i den så kallade Pariskonventionen som kärnkraftländerna inom EU kommit överens om strängare regler för industrin.

Sveriges riksdag fattade sitt beslut redan i somras. Det var en del i den historiska energiöverenskommelse där Centerpartiet accepterade att lagen mot att bygga ny kärnkraft i Sverige togs bort. I utbyte fick partiet bland annat ett löfte om att kärnkraftsindustrin själva skulle bli skyldiga att betala alla kostnader vid en olycka.

Men Storbritannien, Belgien och Italien har inte undertecknat Pariskonventionen ännu och därför har den svenska lagen inte trätt i kraft. Nu kräver allt fler att Sverige ska låta de nya strängare reglerna träda i kraft, trots att alla inte har skrivit under. 

En av dem som inte vill vänta ett halvår till är Jonas Gunnarsson som är socialdemokratisk riksdagsledamot.

– Det kan bli många halvår och till slut kanske vi faktiskt står där med en olycka. Det vet ju vi aldrig och då är frågan vilka säkerheter som ska finnas.

Nu säger miljöminister Andreas Carlgren att han är beredd att låta Sverige gå före, om processen drar ut på tiden. Men han vill inte precisera när hans tålamod med de tre eftersläntrarna tar slut.

Frågan är om Sverige skulle riskera någon form att bestraffning om man går före. I Tyskland har man infört mycket höga skadeståndskrav, utan hot om böter till exempel.

Ingvar Persson är före detta chefsjurist på Statens kärnkraftinspektion. Han säger till Ekot att det borde vara möjligt att genomföra åtminstone delar av det svenska riksdagsbeslutet, redan innan vi kan ratificera Pariskonventionen.

Enligt de nya svenska reglerna skulle kärnkraftindustrin vara skyldig att försäkra sig för skador på upp till 12 miljarder svenska kronor. En rejäl höjning jämfört med dagens gräns på drygt tre miljarder. Men i praktiken är det ändå inte ett obegränsat ansvar, konstaterar Andreas Carlgren.

– Det gäller för alla stora samhällskatastrofer att kostar olyckan oerhört mycket mer så kommer till sist samhället alltid behöva ställa upp.