Libyen ska släppa in hjälparbetare

1:37 min

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon sade i dag, måndag, att FN har nått en överenskommelse med Muammar Kadaffis regim i Libyen om att släppa in humanitär hjälp i landet. Men än så länge är det mycket svårt för de internationella hjälporganisationerna att få fram hjälpen, och det är oklart hur många libyer som nu är flyktingar i sitt eget land, säger Hanne Mathisen, talesperson för UNHCR. 

Enligt Hanne Mathisen från UNHCR är det väldigt svårt att uppskatta hur mycket hjälp – och var i landet som hjälpen behövs, i och med att informationen från Libyen är så knapphändig.

Klart är i vilket fall att tiotusentals - kanske till och med hundratusentals - libyer nu är flyktingar i sitt eget land. Dessa människor är nu helt beroende av välvilliga landsmän, det finns inga organiserade flyktingläger inne i Libyen.

--De flesta flyktingar har tagits omhand av vänner eller släkt. Folk öppnar sina hem, skolor och så vidare, säger Hanne Mathisen till Ekot.

En av de platser som är hårdast ansatt är staden Misrata. Staden hålls för närvarande av rebellerna, men har under flera veckor nu varit under hård beskjutning av Kadaffis styrkor.

Raketer och granater har regnat ned över staden och prickskyttar uppges skjuta på både rebeller och civila. 1000 personer ska ha dött i staden sedan upproret började. 

På grund av de hårda striderna har det varit svårt att få fram hjälp till just Misrata. Men nu kan kanske kan en liten ljusning skönjas.

Enligt en talesperson för Kaddaffiregimen så inkluderar det avtal som nu slutits mellan regimen och FN att en humanitär korridor på land ska upprättas till Misrata. Men det återstår att se om det verkligen händer.

Annars så har det än så länge bara gått att få in begränsade hjälpsändningar sjövägen till staden. Den internationella migrantorganisationen IOM har de senaste dagarna fått in två hjälpsändningar med fartyg, som sedan använts för att evakuera de gästarbetare som är fast i Misratas hamn.

Men minst 4000 gästarbetare är fortfarande fast i hamnen, under mycket svåra förhållanden. I och med att situationen har förvärrats kraftigt de senaste dagarna behöver IOM hundra miljoner dollar, och framförallt ett kryssningsfartyg, för att kunna få ut gästarbetarna innan det är för sent.