Tiotusentals demonstrerade mot Syriens regim

2:03 min

Protesterna i Syrien visar inga tecken på att mattas av – trots president Bashar al Assads löften om att häva undantagslagen.  I dag deltog tiotusentals människor i begravningen av de 12 människor som dödats av säkerhetsstyrkor i staden Homs.

Med vårt blod och med vår själ ska vi hedra dig vår martyr, ropar de i begravningståget - på den mobilkamerafilmade videon syns tre enkla träkistor som flyter fram ovanpå folkmassan.

Enligt en aktivist, som sa att Homs kokar, dödades de åtta i kallt blod. Och det dröjer bara ett par minuter innan begravningtågets hyllningar till martyrerna övergår i det välbekanta ropet: ash shaab yourid iskat an nizam: Folket vill att regimen faller.

Varje begravningståg i Syrien blir en demonstration mot regimen. Och kan de inte få ett slut på dödandet, sa en västerländsk diplomat i Damaskus till Ekot, så är det inte sannolikt att regimen kan överleva.  Det är möjligt att säkerhetsstyrkorna förvandlats till ett odjur som inte längre går att kontrollera, sa diplomaten som krävde anonymitet.

De syriska säkerhetsstyrkorna har alltid agerat under straffrihet, det finns inga byråkratiska institutioner eller rättsinstanser som kan stoppa dödandet.

Men i fredags trodde många analytiker att den syriska regimen bytt taktik. Trots att demonstrationer hölls på sammanlagt 42 platser i Syrien - om man räknar alla förorter och mindre byar - begränsade sig säkerhetsstyrkorna till tårgas och batonger.

Regimen såg ut att kunna kontrollera inte bara säkerhetsstyrkorna utan också de beväpnade gäng och civilklädda provokatörer som skickas ut för att krossa protester. Men nu tycks säkerhetsstyrkorna ha återgått till sin ryggradsreflex: övervåld.   

Vissa demonstranter i Syrien har gått ut på gatorna iförda vit liksvepning för att visa att de är beredda att dö för frihet.