Tunisiska flyktingströmmen

Italien kritiskt till fransk gränsstängning

2:05 min

Frankrike har stängt sin gräns mot Italien för de tusentals tunisiska migranter, som kommit hela vägen dit efter först ha landat på den lilla italienska ön Lampedusa. Tongångarna har varit hårda mellan de två EU-länderna, därför att Frankrike vägrar att godkänna de till tillfälliga uppehållstillstånd, som tunisierna fått från italienska myndigheter.

Varje dag anländer tiotals nya tunisier till staden Ventimiglia på den fransk-italienska gränsen och de försöker förstås att ta sig vidare:

 – Goddag. Id-handlingar tack, Monsieur, säger de två poliserna, som störtar in på tåget. Vart ska ni? frågar de en tunisier med mössan väl neddragen. Nice svarar han.

Vi har just stannat i Menton-Garavan, den första anhalten i Frankrike efter den italienska gränsstaden Ventimiglia. Jag ser hur de tre unga killarna med vaxat svart hår, som vridit sig nervöst lite längre bort i vagnen, slinker ut på perrongen och raskt tittar sig omkring. 

En tom polispiket står bredvid stationshuset. Och mycket riktigt. De hårdföra kravallpoliserna CRS står redo. De tre tunisierna grips och förs iväg i bilen.

Omkring 20 000 tunisiska unga män har kommit i hopp om att hitta jobb. Många vill norrut:

Ventimiglia-Belgien är nästa etapp för Rashid, en 27 årig målare, men det stora problemet heter Sarkozy.

– Sarkozy tänker på år 2012, hävdar Rashid, det vill säga på det franska presidentvalet. Det är därför han har stängt gränsen, tror tunisiern.

Kanske hoppas Sarkozy att kunna knipa röster från Nationella Frontens ledare Marine Le Pen, hans huvudmotståndare i opinionsmätningarna, genom att stoppa invandrarna.

Italien har gett sex månaders frist för Rashid. Han sover på pappkartonger på stationen.

Alice Petrén Ventimiglia