uppsala

Blandade reaktioner på Ärnabeslut

1:48 min

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter Miljödomstolens beslut om att säga nej till civil flygtrafik på Ärna flygfält i Uppsala. En som blev glatt överraskad var Eva Lena Volk bor i närheten av flygplatsen och har varit samordnare för Nätverket för ett civilflygsfritt Ärna som varit med och överklagat till Miljödomstolen.

– Ja, det allra första var en sorts positiv chock eftersom hoppet och förväntan har i och för sig alltid varit ett nej. Det är det miljöbalken säger att sådant här kan inte få beviljas, men eftersom det har handlat om en sorts David-mot-Goliat-kamp så har vi varit rädda för att det inte fanns en chans, säger Eva Lena Volk bor i närheten av flygplatsen och har varit samordnare för Nätverket för ett civilflygsfritt Ärna som varit med och överklagat till Miljödomstolen.

– Det är så stora krafter som vill ha detta civilflyg och denna utökning av flyg, men direkt efter så kände jag och det är det jag är uppfylld av nu: Det här är en jätteseger för miljöbalken, fortsätter hon.

Gårdagens beslut från Miljödomstolen innebär att mycket nu pekar mot att det inte blir något civilt flyg på Ärna.

Länsstyrelsen har tidigare gjort en helt annorlunda bedömning. De menade att påverkan på miljön skulle hamna på en accetptabel nivå, miljödomstolen däremot menar att det handlar om en omfattande påverkan.

Det slutgiltiga beslutet ska nu fattas av regeringen, men en som anser att miljödomstolen gjort en korrekt bedömning är miljöpartistiska kommunalrådet Maria Gardfjell från Uppsala.

– Det är jätteroligt och alldeles utmärkt att Miljödomstolen gör sitt jobb och säger ifrån när miljökonsekvenserna blir för stora för Uppsala, säger hon.

Vad har det här beslutet för betydelse? 

 – Jag hoppas att regeringen nu går på den här linjen, säger Maria Gardfjell.

Och så här säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss om miljödomstolens beslut.

– Man måste ju analysera vad det är för någonting och se varför man kommer fram till ett annat ställningstagande än länsstyrelsen gjorde. Jag tror att en flygplats skulle vara positiv för Uppsalaregionen, men vi får ju aldrig göra det på miljömns bekostnad. Det är naturligtvis viktigt att vi tar del av det Miljödomstolen skrivit, säger Cecilia Forss.