Sverigedemokrat för kritisk tycker partiledningen

1:09 min

En av Sverigedemokraternas populäraste och mest framgångsrika politiker, Allan Jönsson från Bjuv, kan komma att uteslutas ur partiet sedan han har kritiserat partiledningen offentligt.

Genom att offentligt ha kritiserat partiledningen anses han ha gjort sig skyldig till partiskadlig verksamhet och ett uteslutningsärende mot honom har öppnats.

Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna, menar att man absolut får kritisera partiledningen och partiet men att det ska skötas internt.

– Vi för inte kritik i externa mediekanaler mot partikamrater. Det är inte acceptabelt, säger Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Allan Jönsson är ordförande för Sverigedemokraterna i Bjuv i nordvästra Skåne. Den kommun där Sverigedemokraterna var som allra starkast i förra valet och fick drygt 19 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige.

Allan Jönsson själv är också populär, han är den mest personkryssade politikern i Bjuv. Han har varit med i Sverigedemokraterna i många år, han har suttit i partistyrelsen, valberedningen och Region Skåne bland mycket annat. Samtidigt är han en frispråkig kritiker också mot företeelser inom det egna partiet. 

Förra månaden kritiserade han här i Sveriges Radio bland annat partiledningens löner och beskrev partiet som toppstyrt. Nu riskerar han uteslutning men hoppas på att få vara kvar i partiet.

– Jag har ju alltid agerat på detta sätt som politiker. Får man inte gehör internt så får man söka det på annat sätt och jag har alltid varit öppen inför media. Jag kan inte se att det är något fel begånget.