Ukraina får fem miljarder i bistånd

1:24 min

Fem miljarder kronor har omvärlden lovat i hjälp till att bygga en ny kapsel kring den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Trots att det är två miljarder mindre än vad Ukrainas regering hade som mål inför dagens givarkonferens kommer kapseln att bli klar som planerat, meddelade Europeiska utvecklingsbanken i dag.

Det är Europeiska utvecklingsbanken som håller i pengarna, när en ny sarkofag för Tjernobyls reaktor fyra ska byggas.

Planen är att den ska kunna sänkas ner över reaktorn som planerat år 2015. När det är gjort kommer ingenjörerna att kunna riva den sarkofag som byggdes i panik efter haveriet för 25 år sedan och som nu håller på att vittra sönder.

Vladimir Kashtanov, som är en av de tekniskt ansvariga för inkapslingsprojektet, berättar att man räknar med att den nuvarande kapseln håller runt 10 år till.

Sarkofagbygget har pågått i flera år och redan kostat nio miljarder kronor. Dagens givarkonferens, som var planerad sedan länge, fick förnyad aktualitet efter kärnkraftshaveriet i Japan. Och det är i ljuset av den som det är viktigt att hjälpa till också i Tjernobyl, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Givarkonferensen genomfördes i formen av ett runt bord där ledare från världens länder satt och berättade en efter en hur mycket pengar just deras land kommer att bidra med.

Men flera sade också att tyvärr, vi har inget att bidra med, eller bad att få återkomma. Till den skaran hörde bland andra just Japan, som tidigare varit en av de största bidragsgivarna till Tjernobylrelaterade projekt, men som nu måste hantera de egna problemen istället.

Sverige representerades av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, som lovade 27 miljoner kronor i bistånd till Tjernobyl-relaterade projekt i Ukraina.