Kungsbacka

Kommunal skola anlitar varumärkesstrateg

1:39 min

På Smedingeskolan i Fjärås har man tagit in en varumärkesstrateg som konsult för att konkurrera med andra skolor om eleverna.

– Likaväl som man tar in en konsult som hjälper till med andra verksamhetsutvecklingar tycker vi att det är rätt att ta in en konsult som hjälper om med varumärkesstrategi, säger Mikael Parknäs som är rektor på Smedingeskolan.

På den kommunala Smedingeskolan i Fjärås där det går drygt 340 elever i årskurserna 6 till 9, har man märkt att många av barnen och ungdomarna i området väljer andra skolor. Därför har man för skolans pengar tagit in en varumärkestrateg som man under läsåret har jobbat tillsammans med för att förbättra skolans varumärke.

Syftet är att utveckla kvalitén och att behålla de elever som bor i upptagningsområdet.

– Vi vill behålla de eleverna som bor här, vi vill vara en attraktiv skola för dem, säger Anders Norén som också är rektor på skolan.

Ett varumärke påverkar vad personer tycker och tänker och rektorerna hoppas att skolan ska förknippas med positiva värden.

Att göra Smedingeskolan och anlita en konsult för att stärka skolans varumärke är något som kan bli vanligare, tror Anette Liedström Hjorth som är förvaltningschef för för- och Grundskola i Kungsbacka

– Att vi ska marknadsföra den kommunala skolan är vi rörande överens om, och om man behöver ta hjälp utifrån så är upp till skolorna.

Ett stärkt varumärke ska ocka fler elever till skolan och Anette Liedström Hjorth menar att konkurrenssituationen bland skolorna i Kungsbacka kräver att skolorna kan marknadsföra sig själva för att få elever.

– Kungsbacka förespråkar valfrihet och då ska föräldrarna välja den skola man anser är bra. Kungsbackas kommunala skolor är bra, men vi är inte väldigt bra på att marknadsföra dem.