GÖTEBORG

Oro efter bilbränder och stenkastning

1:56 min

I stadsdelen Tynnered i Frölunda i Göteborg är oron stor efter ännu en natt av bilbränder och stenkastning mot räddningstjänst, polis och spårvagnar. Två ungdomar anhölls av åklagaren i morse misstänkta för grov skadegörelse.

– Det är allvarliga händelser. Framförallt är det allvarligt att räddningstjänsten och kollektivtrafiken angrips. Det är också andra funktioner som hemtjänst som blir förhindrade i sin yrkesutövning, säger Peter Erlandsen, polisenhetschef i södra Göteborg. 

Vilka är det som gör det? 

– Det är ungdomar, 10- 15 stycken, inte samma ungdomar vid alla tillfällen utan de samlas i litet olika konstellationer när det gäller just Tynnered. 

Det har varit oroligt i flera stadsdelar i Göteborg i olika perioder de senaste två åren. Så sent som i höstas hände liknande saker med till exempel bilar som eldhärjades. 

Förra veckan var det dags igen, men då i stadsdelen Backa i Göteborg. Den här veckan har det handlat om stadsdelen Tynnered och i natt förstördes fem bilar i bränderna och en person blev skadad när han fick en sten kastad på sig när han skulle gå och titta till sin bil. 

Jag träffar flera personer som bor här i Tynnered och som tittar mot parkeringsplatsen där skeletten efter flera bilar som eldhärjats står kvar och vittnar om vad som hände här i natt. 

Flera tittar på bilarna men skyndar snabbt vidare. Folk här är rädda och vill inte tala om vad de heter av rädsla för trakasserier. 

– Igår kväll såg jag barn som kom och drog en bil, och de brände. De kunde inte stanna spårvagnen, så de kastade sten på fönstret. De hade svarta grejer på sig, man kunde inte se ansiktet, berättar en kvinna. 

– Jag hörde att larmet tjöt och jag kunde också se från min bostad att det brann där nere. Influensa, kan man kalla det för. det har väl tagit efter bränder i andra stadsdelar, säger en annan kvinna.