Utförsäkringarna fortsätter i tusental

P4 granskade regeringens rehabiliteringslinje i november 2009. En månad senare utförsäkrades 54 000 sjukskrivna från Försäkringskassan. De placerades i arbetsförberedande projekt. På tre månader skulle dessa människor som inte jobbat på flera år ha ett nytt jobb. För i Sverige ska vi jobba. Allihop. Vi återvänder idag, 16 månader senare och hör med de som var med i programmet då, vad som har hänt. I veckan kom den nye socialförsäkringsministern med ett nytt regeringsförslag som sägs gå kritikerna till mötes. Från och med nästa årsskifte så ska de allra svårast sjuka får vara just sjuka. Men i övrigt gäller arbetslinjen.

I morgon, på annandag påsk, ska tusentals människor runt om i landet manifestera sin solidaritet med de utförsäkrade i det sk Påskuppropet. Det kommer att ske på olika sätt men det alla har gemensamt är att dom lyssnade på Charlotte Therese Björnström, katolik, teolog och konstnär i Uppsala som drog igång en facebookgrupp som nu växt till fler än 6 000 människor.

Vid årsskiftet 2009-2010 tog arbetsförmedlingen över 14 225 utförsäkrade. Av dessa var det nära 17 hundra som inte skrev in sig hos Arbetsförmedlingen och av dom gick 500 tillbaka till Försäkringskassan. Totalt ifjol skrevs nära 37 000 personer in i introduktionsprogrammet och knappt 12 000 av dom har fått en individuell specialistutredning. Henrietta Stein, chef för rehabiliteringsgruppen hos Arbetsförmedlingen ger sin bild av det första året med regeringens nya rehabiliteringskedja.

Paula Thunberg Bertolone, politisk ombudsman för IF Metall ser ingen ljusning idag jämfört med när utförsäkringarna inleddes efter årsskiftet 2009 - 2010. Snarare tvärtom. Idag utförsäkras 200 metallare, varje månad.

 Försäkringskassan har fått tillbaka många av dem som utförsäkrades för 16 månader sedan. Överdirektör Stig Orustfjord tycker ändå att systemet fungerar.