44 000 lämnade Röda Korset efter krisen

2:10 min

Svenska Röda Korset förlorade förra året närmare var femte medlem, motsvarande 44 000 personer. Det framgår i organisationens årsredovisning som presenteras på tisdag. Medlemstappet sker efter en uppmärksammad svindlerihärva och kritik mot höga arvoden i ledningen.

– Det är ett jättestort tapp. Det visar verkligen ett missnöje, men det här med bedrägeri är ganska vanligt i organisationer. Många väljer då att inte polisanmäla. Jag är stolt över att Röda Korset polisanmälde och har fått ta konsekvenserna av det här nu, säger Karin Tengby, pressekreterare vid Röda Korset.

För knappt två år sedan avslöjades en svindlerihärva inom svenska Röda Korset. Den ledde till att tidigare kommunikationschefen Johan af Donner i måndags dömdes till fem års fängelse av hovrätten för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp av organisationens pengar.

I spåren av det, och efter skarp kritik mot höga arvoden till vissa inom ledningen, har alltså medlemsantalet i Röda Korset rasat.

Omkring 20 procent, 44 000 personer, avslutade sitt medlemskap under 2010. Året för avslöjandet, 2009, lämnade 20 000 organisationen.

Efter kriserna har det stundtals varit tungt att gå med insamlingsbössor till förmån för behövande världen över, berättar Åke Rogland som jobbar i Röda Korsets secondhandbutik Kupan i Stockholm.

– Vid skärgårdsmässan förra året hade vi ett gäng ungdomar i 16-årsåldern som skulle skramla med bössor. De fick kommentarer som "ni kan dra åt helvete, vi ska inte ge några pengar till Donner". De grät, så vi fick sluta med den verksamheten där, säger Åke Rogland.

Parallellt med arbetet att stärka förtroendet för Röda Korset blir ytterligare en utmaning att försöka hitta nya sätt att få in pengar på. Detta i en tid när medlemskap inte ens generellt värderas lika högt som tidigare.

– Då har vi i stället ökat antalet månadsgivare. Det kanske ser lite annorlunda ut, nu är det inte lika viktigt att vara medlem i en organisation som det kanske var tidigare. Man kan i stället lägga pengar i en bössa, eller via sms eller frivilliga insatser på något sätt, säger Karin Tengby, Röda Korsets pressekreterare.

Mer om Röda Korsets förtroendekris och medlemstapp i programmet Studio Ett i P1 torsdag eftermiddag.