Syriens nätaktivister viktiga för revolten

2:13 min

I alla de arabiska revolterna har sociala medier och nätaktivister spelat en stor roll som informationsspridare och strateger för proteströrelserna. I Syrien lever nätaktivisterna farligt och flera har flytt till grannlandet Libanon. Agneta Ramberg har träffat en ledande syrisk nätaktivist på hemlig plats i Beirut.

Vi ska promenera en bit säger Rami Nakhla när vi ses på den uppgjorda mötesplatsen. Den som är på flykt undan den syriska säkerhetspolisen uppger ingen exakt adress på telefon. Beirut är säkrare än Damaskus, men inte säkert.

Rami Nakhla har just fått sin identitet avslöjad. I tre år var han under namnet Malath Aumran en internetaktivist som den syriska säkerhetspolisen var ute efter men inte hittade.

När han för tre månader sedan med hjälp av smugglare flydde över gränsen till Libanon visste de syriska säkerhetstjänsterna fortfarande inte att den Rami Nakhla de hade kallat in för en lång rad förhör och belagt med reseförbud var samme man som Malath Aumran.

Men nu vet de, för när Rami Nakhla under sitt täcknamn blev telefonintervjuad om den syriska revolten av olika tv-kanaler förra veckan kände en syrisk säkerhetspolis igen rösten. Han kopplade ihop de båda namnen och skickade ett meddelande på facebook: "nu har vi dig herr Nakhla."

Du har till midnatt, sade meddelandet, att dra dig tillbaka från all aktivism annars griper vi din syster. Han drog sig inte tillbaka och systern har inte gripits. Och från sin lägenhet i Beirut agerar Rami Nakhla spindel i cyberaktivisternas nät.

De sprider infomation och videoklipp om demonstrationer och regimvåld och försöker fylla luckan efter alla journalister som inte släpps in i Syrien. De agerar strategiska rådgivare, föreslår slagord för demonstrationerna att skandera.

I morgon säger Rami Nakhla blir det slagord mot säkerhetspolisen: "den som har förtryckt och förödmjukat oss så länge."