EU-parlamentet

Fortsatt svensk väntan på plats i Bryssel

2:14 min

I juni har det gått två år sedan det senaste europaparlamentsvalet. Enligt Lissabonfördraget skulle antalet svenska parlamentariker då öka från arton till tjugo. Men eftersom alla EU-länder inte har godkänt Lissabonfördraget tvingas två svenska invalda parlamentariker vänta på sina platser.

En av dem är den svenska piratpartisten Amelia Andersdotter som inte kan göra annat än att vänta på att få sin plats.

– Jag tycker att det känns lite fånigt att sitta och vänta. Jag tycker att det här är en fråga de hade kunnat lösa mycket tidigare, säger piratpartisten Amelia Andersdotter.

Men vänta lär Amelia Andersdotter få fortsätta med ett bra tag till.

Tio av EU:s tjugosju länder har fortfarande inte godkänt den förändring som innebär att Amelia Andersdotter och socialdemokraten Jens Nilsson ska få sina parlamentsplatser.

Flera länder har inte ens bestämt vem som ska få de nya platserna och i till exempel Storbritannien väntas godkännandet ta ytterligare några månader.

Piratpartisten Andersdotter och socialdemokraten Nilsson har det gemensamt att de väntar på samma sak.

Däremot är skillnaden stor mellan vad de gör under väntetiden.

Amelia Andersdotter bor i Gent i Belgien, håller på att lära sig nederländska och har ingen kontakt med piratpartiets europaparlamentariker.

Hon har till och med sagt nej till ett jobb som assistent åt Piratpartiets europaparlamentariker Christian Engström.

Med socialdemokraten Jens Nilsson är det tvärtom. Han bor i Östersund och lever på sin kommunalrådspension och deltar på distans i det politiska arbetet.

– Jag följer det tillsammans med den svenska s-gruppen där nere. Jag har mejlkontakt regelbundet. I morse skickade jag iväg ändringsförslag som Göran Ferm ska lägga fram i det utskott som jag borde sitta i.

När Jens Nilsson väl får sin plats tänker han ägna sig åt regionalpolitik.

Amelia Andersdotter vill lyfta en fråga hon inte anser är särskilt väl tillgodosedd just nu.

Det handlar om telekommunikation och stora telebolags sätt att utnyttja sin dominerande ställning.

Hon vill att fler länder ska följa det svenska exemplet.

– Post- och telestyrelsen i Sverige är faktiskt ganska bra. De driver 60-70 processer mot Telia per år för missbruk av dominerande ställning på marknaden. Post- och telestyrelsen kan man inte säga någonting ont om alls. De är exemplariska nationella regleringsmyndigheter.