sörmland

Påskuppropet kulminerar i helgen

2:04 min

Nu under påskhelgen kulminerar Påskuppropet, Sveriges kristna råds protest mot regeringens förändringar av sjukförsäkringen. Manifestationer kommer att hållas i både Eskilstuna och Nyköping.

En som ska delta i protesterna är utförsäkrade Marianne Knoblach från Trosa.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man kan behandla människor på det här sättet, säger hon.

Marianne Knoblach har fibromyalgi och har opererats i axlarna flera gånger. Hon har stundtals svårt att gå och har kronisk huvudvärk som håller henne vaken om nätterna, men kan inte äta värktabletter eftersom hennes mage inte tål mer.

Flera läkare har intygat att Marianne Knoblach är för sjuk för att arbeta, men Försäkringskassan skickar henne ändå till Arbetsförmedlingen.

Det är för Marianne Knoblach och alla andra som blivit utförsäkrade - över tusen personer i Sörmland och tiotusentals i hela landet - som Sveriges kristna råd nu höjer sin röst. Det så kallade påskuppropet har startats av diakoner runtom i landet och kommer synas i Eskilstuna på påskdagen och i Nyköping på annandag påsk.

Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift, håller tal på Fristadstorget i Eskilstuna efter mässan på påskdagen.

– Så här kan det inte få gå till i ett välfärdssamhälle, att människor som är så sjuka att de inte kan arbeta ska bollas mellan myndigheter. Och att barnfamiljer drabbas där någon förälder är sjuk, det är för bedrövligt, säger han.

I Nyköping hålls en manifestation i S:t Nicolai kyrka på annandagen. En som engagerat sig i sjukförsäkringsfrågan och som mött många utförsäkrade är Sofia Singemo, diakon i S:t Nicolai församling. Hon är tveksam till regeringens intention att nu mjuka upp reglerna i sjukförsäkringen.

– Jag tycker det är rätt marginella förändringar. Sen kvarstår problem, läkarnas rätt att bedöma om en människa är sjuk eller frisk är till exempel oerhört viktig.

Biskop Hans-Erik Nordin tycker det är bra att regeringen har lyssnat, men är också osäker på om den föreslagna ändringen är tillräcklig.

– Kommer det här att fungera i praktiken, det är frågan? Kommer pengarna räcka till de förslag som regeringen lagt fram, kommer det att fungera med de stöd som är utlovade? Det låter som rätt låga nivåer.

Och Marianne Knoblach, som nu bara får 4 000 kronor i månaden i aktivitetsstöd, vill se en förändring omedelbart.

– Just nu skulle jag först och främst behöva få tillbaka min inkomst som de har tagit ifrån mig, säger hon.