Boktipset

Bland polska överlevare i Tel Aviv

Lizzie Doron skriver om att växa upp med en mamma som överlevt förintelsen. Varje plagg med märket Made in Germany slängdes och dottern fick rådet att alltid vara blondin.

Lizzie Doron: Varför kom du inte före kriget?

(Weyler 2011)

En självbiografisk bok där författaren lägger ett pussel med sina minnen av den okuvliga, oberäkneliga och ibland obegripliga mamman. De bor i Tel Aviv i ett kvarter med polska överlevande som pratar bruten hebreiska och som fortfarande är rasande och förtvivlade över allt det onda som drabbat dem.

Mamman letar efter släktingar men ger upp efterhand och inser att dottern och hon är ensamma i världen. Men inget får glömmas av förtryck och lögner. Hon vägrar skadestånd från tyska staten, slänger allt som har stämpeln Made in Germany och ger sin dotter rådet att alltid vara blondin. För säkerhets skull.

Det är en skildring av en överlevare som längtar "hem", som längtar efter sitt språk och sin familj och som inte förstår vad hon gör i ett land med palmer och öken och unga människor i kakishorts och sandaler. Och det dröjer innan hennes dotter som ofta förnekade sin mor inser och förstår vad hon egentligen varit med om.